Do farbowania możemy wykorzystać takie naturalne barwniki jak czerwona kapusta, buraki, łupiny cebuli, kurkuma czy czarna kawa:
- czerwona kapusta: około 4 szklanki pokrojonej kapusty
- kurkuma: 3 łyżki kurkumy
- łupiny cebuli: łupiny z około 12 cebul
- buraki: około 4 szklanki pokrojonych buraków
- kawa: około litr mocnej czarnej kawy - zamiast wody
Następnie w tak przygotowanych roztworach barwników albo gotujemy jajka albo moczymy jajka przez chwilę lub przez dłuższy czas w roztworze barwnika.
Deep Gold : gotować jajka w roztworze kurkumy.
Sienna: gotować jaka w roztworze z łupin cebuli.
Dark, Rich Brown: gotować jajka w roztworze czarnej kawy.
Pale Yellow: moczyć jajka w roztworze kurkumy, 30 minut.
Orange: moczyć jajka w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.
Light Brown: moczyć jajka w roztworze czarnej kawy, 30 minut.
Light Pink: moczyć jajka w roztworze z buraka, 30 minut.
Light Blue: moczyć jajka w roztworze z kapusty, 30 minut.
Royal Blue: moczyć jajka w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty na noc.
Lavender: moczyć jajka w roztworze z buraka, 30 minut a następnie w z kapusty ok 30 sekund.
Chartreuse: moczyć jajka w roztworze z kurkumy, 30 minut a następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty ok 5-10 sekund.
Salmon: moczyć jajka w roztworze kurkumy, 30 minut a następnie w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.
Aby utrwalić kolory można jak piszą w artykule użyć lakieru. Można też naoliwić skorupki aby uzyskać efekt błysku. Miłej zabawy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz